Sofia Hedman

Sofia HedmanAtt börja skriva är en upplevelse. Jag började så snart jag lärt mig läsa. Och den första boken skrev jag till min farmor när jag var ungefär fem-sex år. Alle man i båten hette den och jag illustrerade själv.

Sedan dröjde det många år innan jag återupptog författandet. Jag blev journalist i stället och har arbetat på Barometern. Det var min man, Ulf, som tjatade på att jag skulle skriva (och till sist skaffade fram en dator). Och min son Arik som kom med det förlösande ordet: Bälon.

Sedan hade jag tur: förlaget Eriksson & Lindgren ville ge ut mitt bilderboksmanus. Året var 1997, och sedan dess har det blivit fler barn- och ungdomsböcker. Jag har också påbörjat ett par projekt för vuxna.

Jag brukar vara ute i skolor och bokprata. Senast var jag i Rinkabyholmsskolan i april 2016. Där träffade jag elever på hela skolan, uppdelat i storgrupper med ett par årskurser i varje grupp. Det är alltid lika inspirerande att möta sina läsare! Och jag tror att en och annan blev inspirerad att läsa mera. När jag var på en skola 2013 var det många som hoppades att mitt manus Rött hjärta Svart Hjärta ska bli en riktig bok. Det blev det inte. Men sedan skrev jag om manuset, och då blev det antaget! Numera heter den berättelsen Hannes hjärta Jenny, och är utgiven på Idus förlag.

Jag har de senaste åren läst Kreativt skrivande I, II,  III  och IV (120 hp) på Linnéuniversitetet  och har numera en konstnärlig magisterexamen med inriktning Kreativt skrivande. Studierna har givit mersmak och jag har dessutom läst 30 hp Att skriva för barn, ett antal litteraturvetenskapliga kurser och lite till. Kurserna har givit mig mycket lärdom och inspiration.

Advertisements

4 responses to “Sofia Hedman

 1. Hej Sofia! det blir kul att läsa din blogg.
  Lisbeth från Nääskursen.

 2. Britt Meyer Qvarnström

  Hej Sofia! Jag läste Bälon seglar för min (nu 16-åriga) son på kvällarna, när han var liten. Vi kom att prata om den och jag ville visa honom boken, men den är spårlöst försvunnen. Finns det möjlighet att köpa boken genom dig? Jag har letat både i virtuella och reella affärer, utan att få tag på den.
  Tacksam för svar.
  Med vänlig hälsning
  Britt Meyer Qvarnström

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s