Svårt med noveller – eller med döden?

Jag har skrivit en novellsamling. Inget konstigt med det, kanske, men det är inte enkelt med noveller, verkar det som. Novellerna är skrivna för högstadiet, kanske passar de även för år fem och sex. De går under samlingsnamnet Kallt vitt … och är olika långa men handlar alla om samma tema: utanförskap, vänskap, mobbning, ensamhet. Alla noveller inleds av en kort dikt (som Tammi har skrivit).

Tyvärr är det är inte lätt att hitta något förlag för de här novellerna.

Ett förlag sa ”väldigt bra, men vi har inte givit ut noveller och vi vågar oss inte på det.” Ett annat förlag sa ”det är mycket bra, men vi vet inte hur vi ska marknadsföra dem … om du skriver om dem till en sammanhängande berättelse kan vi överväga att ge ut dem”. Ett novellförlag sa: ”vi ger bara ut enstaka noveller, inte samlingar” och ett novellförlag kommenterade ”de verkar vara inledningar till längre historier”.

Jag vill egentligen inte skriva om novellerna till en ungdomsroman. Jag vill egentligen inte heller skriva om dem till ett antal olika längre berättelser.

Jag undrar om det är så att ett ämne är problemet: titelnovellen handlar om ett självmord och om hur en tjej reagerar på detta självmord. Är det för svårt? Är det så att man inte vågar? Eller är det att jag i ett efterord berättar om att Tammi skrivit inledningsdikterna och att Tammi själv tog sitt liv?

Eller är novellerna verkligen omöjliga att sälja?

Möjligheten finns ju att de är för dåliga förstås. Men det har ingen uttryckt rätt ut. Lite frustrerande, måste jag medge.

Advertisements

5 Comments

Filed under Om att skriva

5 responses to “Svårt med noveller – eller med döden?

 1. Pingback: Svårt med noveller – eller med döden? | Tammisminne's Blog

  • Tack Ingrid för ditt förslag! Det skulle kunna vara en idé. Värt att pröva! Jag kan inte mycket om läromedelsförlag. Vilka finns egentligen? Och vem skriver i så fall lärarhandledningen?

 2. Ingrid Jönsson

  Hej Sofia!
  Går det att göra “Kallt vitt” läromedelsanpassat på något sätt? Har du kontaktat läromdelsförlagen? Kanske en lärarhandledning med diskusssionsfrågor eller nåt som komplement?

 3. Ingrid Jönsson

  Det finns större, som Sanoma utbildning, Natur och Kultur och Liber och så finns det mindre som Isaberg och Betapedagog. Kan rekommendera Betapedagog-ring och prata med Stellan! Det är han som gett ut Läsnovor. De kan nog fixa handledningen via kontakter. Kanske pedagog + psykolog
  i dt

 4. Ingrid Jönsson

  Jag får inte plats i rutan!! …. i ditt fall? Tror det skulle kunna finnas marknad/behov för det här! Många ungdomar har ju erfarenheter på olika sätt, tyvärr! Gå in och kolla på Beetapedagogs hemsida. Men kolla med flera läromedelsförlag! De större har ju mer marknadsföringsmuskler! Lycka till!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s